Veelgestelde vragen

Hoe groot en hoe duur zijn de appartementen?

Parc Imstenrade heeft een breed aanbod aan diverse appartementen. De huurprijs is afhankelijk van de grootte en de luxe van het appartement. Parc Imstenrade heeft 32 appartementen in het sociale huursegment waar huurtoeslag van toepassing kan zijn. Er zijn ruim 200 appartementen in de vrije huurmarkt.

De huurprijs varieert tussen € 520 en € 2900 per maand(2023) exclusief servicekosten. De oppervlaktes van de appartementen variëren tussen ± 70 m2 en 250 m2 exclusief balkon/terrassen.

Woon ik zelfstandig?

Ja, u woont zelfstandig. U huurt een appartement van Parc Imstenrade en betaalt hier huur en service kosten voor. U bent zelfstandig huurder.

Is de huurprijs inclusief energiekosten?

De huurprijs is exclusief energiekosten. Elk appartement heeft zijn eigen meters voor water, elektriciteit en warmte. Uw energieleverancier rekent rechtstreeks met u af.

Wie meldt mij aan bij de energieleveranciers?

Als zelfstandig huurder bent u vrij in de keuze van de leverancier van elektriciteit. Water loopt via WML en warmte via ” En Natuurlijk”.

TIP: Vergeet niet uw verhuizing op tijd aan KPN en Ziggo door te geven.

Hoe hoog zijn de stookkosten?

Dit worden bepaald door uw eigen verbruik in de woning.

Wat houden de servicekosten in?

De service kosten bestaan uit drie componenten, te weten de woonservicekosten, de zorgservicekosten en aanvullende leveringen/diensten. De woonservicekosten omvatten onder andere de schoonmaak van de algemene ruimten, het tuinonderhoud etc. De zorgservicekosten houden verband met calamiteitenzorg en 24 uurs aanwezigheid van zorgpersoneel. De aanvullende leveringen/diensten betreffen o.a. de servicecorner en het huisblad. De huurder ontvangt jaarlijks een specificatie en verantwoording. In de woonmap vindt u een uitgebreide omschrijving.

Met welke kosten moet ik globaal rekening houden als ik kom wonen op Parc Imstenrade?

Kosten zijn o.a. afhankelijk van huur (grootte) appartement en uw persoonlijke gebruik. Dit overzicht is slechts een raming dus indicatief en dient u aan te passen aan uw eigen situatie: In het rekenvoorbeeld is gekozen voor een appartement met 2 slk, 2 bergingen en een balkon. Bij de keuze voor een kleinere of grotere woning, krijgt u een ander bedrag als uitkomst. Door de ontwikkelingen op de energiemarkten is het niet meer mogelijk om een inschatting van de voorschotten te geven.

Huur: A1 appartement 106 m²€ 1175,00
Servicekosten( peil 2021)€   210,84
Energie: (individueel bemeterd)
– stadsverwarming Essent
– Water WML
– Elektriciteit (vrije keuze)
Gemeentelijke belastingen€ 100
Inboedelverzekering€ 25
Waterschapsbelasting€ 30
Telefoon/internet/TV€ 75,00
Totaal(excl.energie)€ 1615,84p.m.

Is er een huismeester?

Er is een huismeester voor algemene werkzaamheden die voortkomen uit het ‘verhuurdersonderhoud’. Restafval, plastic en papier worden op vastgestelde tijden opgehaald bij uw appartement. Deze kosten worden vanuit de service kosten betaald.

 

Wat mag ik op de vloer leggen?

U mag vloerbedekking/zeil/laminaat/parket leggen. U mag geen grind- en tegelvloeren leggen. Laminaat en parket moeten zwevend(los v/d muur) gelegd worden, vloerbedekking mag niet geplakt worden.

In het kader van valpreventie is het handig om bij uw keuze rekening te houden met een aantal praktische zaken, zoals

  • Hoogpolig tapijt is niet handig voor mensen die een rollater gebruiken.
  • Losliggende tapijten verhogen het valrisico.
  • Wat is het handigste bij het schoonmaken na een ongelukje.

Kan ik hier tot mijn dood blijven wonen of moet ik naar een verpleeg-/ verzorgingshuis?

Uitgangspunt is dat u hier tot het einde kunt blijven wonen met dien verstande dat uw zelfstandigheid en de eigen regie in stand blijven. Er zijn diverse factoren die dit kunnen beïnvloeden zoals de afwezigheid van mantelzorg en/of partner en het verloop van een mogelijk ziektebeeld. Op het moment dat de bewoner een gevaar voor zichzelf en zijn naaste omgeving wordt, wordt de situatie i.o. met de familie herzien.

Lichamelijke zorg vormt meestal geen directe beperking voor het wonen op Parc Imstenrade.

Kunnen wij samen blijven wonen?

Uitgangspunt is samen te blijven wonen, vaak met ondersteuning en advies van de zorgverlener. De mate van zelfstandigheid kan bepalend zijn in de keuzes die gemaakt moeten worden.

Hoe is de zorg geregeld binnen Parc Imstenrade?

Parc Imstenrade heeft meerdere zorgteams onder leiding van een manager. 24 uur per dag zijn er in de diverse teams verzorgenden actief. De zorg wordt vanuit een Wijkindicatie of de Wet Langdurige Zorg vergoed conform de landelijke regelgeving.

Mocht u iets gebeuren in uw woning (calamiteitenzorg), dan kunt u altijd de zorg inschakelen via het alarmeringtoestel in uw appartement. U hebt meteen spreek-luisterverbinding en binnen een paar minuten kan de verzorgende bij u aanwezig zijn om hulp te verlenen. De calamiteitenzorg is een onderdeel van de zorgservicekosten.

Moet ik per minuut betalen voor de zorg?

De thuiszorg wordt volledig vergoed vanuit de zorgverzekering. De zorgverlening wordt conform landelijke regelgeving geboden en gefactureerd.

Heeft u een indicatie voor Zorg in Natura (zin) dan wordt deze tijdsregistratie/factuur naar de zorgverzekering gestuurd. U ontvangt dan geen rekening van Parc Imstenrade. U betaalt geen inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor thuiszorg. Heeft u een Volledig Pakket Thuis (fullservicepakket) dan betaalt u alleen de door het CAK vastgestelde ‘lage eigen bijdrage voor verblijf’. Ook dan ontvangt u van ons geen factuur.

Heeft u echter een Persoons Gebonden Budget (PGB) dan bent u zelf budgethouder en ontvangt u op uw bankrekening van het zorgkantoor het budget waaruit u de zorg moet betalen. In deze situatie ontvangt u maandelijks van ons een factuur op basis van de tijdsregistratie. Neemt u privé zorg af, dan ontvangt u van ons maandelijks een factuur.

Heeft Parc Imstenrade een eigen apotheek/huisarts?

U kunt uw eigen huisarts en apotheek kiezen, tenzij u intramuraal verblijft. Mocht u een nieuwe huisarts en/of apotheek nodig hebben, dan kan de zorg u adviseren.

Kunnen familieleden, gasten overnachten op Parc Imstenrade?

Mocht u uw familieleden of gasten niet in uw appartement willen laten overnachten, dan kunt u bij de servicecorner een hotelkamer van Parc Imstenrade boeken. Parc Imstenrade heeft vier tweepersoons hotelkamers. Alle hotelkamers zijn voorzien van diverse faciliteiten. U hoeft alleen nog voor het ontbijt te zorgen.

Welke faciliteiten zijn aanwezig?

Er zijn diverse ondernemers actief op Parc Imstenrade. Voor een exact overzicht verwijzen we u naar de ABC-map dan wel de servicepagina in ons kwartaalblad Op de Hoogte.

Een greep uit ons aanbod:
Brasserie La Valeur, de Parcshop, kapsalon Imstraplaza,  fysiotherapiepraktijk Parc Imstenrade, pedicure, gezondheidspraktijk, schoonheidssalon La Belle Visage, Flexibel vindt er een aantal keren per jaar een verkoop van kleren en schoenen plaats in de Rendez Vous..

Dagbesteding de Salon, bridgeclub en schildersclub, jeu de boules, handwerkclub, leesclub en Tai-chi.

 

Welke activiteiten worden georganiseerd?

Maandelijks ontvangt u een Kunst&Cultuur agenda waarin het culturele aanbod vermeld en toegelicht wordt; denkt u daarbij aan tentoonstellingen, concerten, buitenevenementen, toneelproducties, lezingen en film.

Activiteiten georganiseerd door derden kunt u terug vinden op de mededelingenborden bij de ingangen van de gebouwen, op de servicepagina in het huisblad Op de Hoogte en de website.

Hoe zit het met maaltijden?

Alle appartementen zijn uitgerust met een eigen keuken. Indien u zelf niet kunt of wilt koken, kunt u gebruik maken van de mogelijkheden van onze brasserie La Valeur.

Is er openbaar vervoer?

De dichtst nabij gelegen bushalte ligt bij de kerk van Heerlerbaan, op 500 meter loopafstand van Parc Imstenrade. Parc Imstenrade beschikt over een eigen, door vrijwilligers gerunde, vervoersdienst. U kunt uw ritten reserveren bij de Service Corner. De bus rijdt van ma/vrij van 08.30 tot 17.00 uur.

Parkeren

U kunt een parkeerplaats huren zowel in een van onze parkeergarages (die via de lift vanuit de gebouwen te bereiken zijn) als op het buitenterrein. Parkeren op het buitenterrein in de niet gereserveerde parkeervakken is verder gratis.

Kan ik de gebouwen binnendoor bereiken?

Alle gebouwen zijn met elkaar verbonden middels een verbindingsbrug op de eerste verdieping. Hierdoor kunt u zich droog van het ene gebouw naar het andere gebouw verplaatsen. Alleen het zorghotel Villa Hoog Hees is niet verbonden met de andere gebouwen.

Muziekinstrumenten

Muziekinstrumenten zijn toegestaan. Uiteraard vragen wij om rekening te houden met uw buren voor eventueel geluidsoverlast

Mag ik een huisdier houden?

U mag een huisdier houden mits de buren geen overlast ondervinden.

Kan ik pinnen?

Binnen de Vitalis locaties kunt u voor activiteiten en diensten niet meer contant betalen. U kunt met uw eigen bankpas of met onze Vitalispas pinnen. Bij onze commerciële huurders, zoals de winkel en de kapper, kunt u nog contant betalen. Bij de winkel kunt u tevens kleine bedragen contant geld pinnen.